Interview: de voordelen van point cloud voor woningverkoop

Interview: de voordelen van point cloud voor woningverkoop

Het verbeteren en optimaliseren van onze service en diensten is voor SOO Media altijd een groot goed. Gebruik maken van innoverende, state of the art technieken en methoden maakt daar een groot deel van uit. Op het vlak van fotografie wordt er bijvoorbeeld regelmatig gebruik gemaakt van Matterport 3D scans – een techniek waarmee bewoners digitaal door een woning kunnen lopen in een Dollhouse 3D view, zonder dat zij daadwerkelijk de woning hoeven te bezoeken.

In de afgelopen maanden is team Bouwkunde aan de slag gegaan met point cloud. Met deze techniek kunnen woningen dankzij een 3D laserscanner binnen 5 tot 10 minuten compleet digitaal ingescand worden. Maar hoe werkt zo’n 3D scanner precies? En welke voordelen heeft deze techniek voor makelaars? We vragen het onze eigen in-house expert – projectleider Mark Wijmans.

Wat is een point cloud precies?

“Dankzij een point cloud kunnen we de informatie van een woning of pand compleet digitaal verzamelen en visualiseren middels een 3D laserscanner. De laser die de scanner uitzendt, wordt weerkaatst door de verschillende randen en oppervlakken van een woning. Denk bijvoorbeeld aan een hoek, raam of plafond. De scanner registreert zo’n weerkaatsing als een datapuntje. Een point cloud is een letterlijke wolk van miljoenen datapuntjes. Met die miljoenen datapuntjes geeft zo’n puntenwolk een 1-op-1 digitale visualisatie van een woning of gebouw. Deze weergave kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het opstellen van plattegronden, het maken van metingen, of het designen van 3D modellen.

Waarom wordt point cloud nu toegepast op woningen?

“Zo’n 3D scanner stond voor lange tijd op een statief. Dat is geen probleem als je gegevens wilt verzamelen van een grote, open ruimte zoals een landschap. Wil je echter een woning scannen, dan moet je je door verschillende afgesloten ruimten en kamers bewegen. Dan zou die onhandige statische opstelling continu verplaatst moeten worden.

Inmiddels heeft Leica een mobiele, award winnende 3D scanner op de markt gebracht. Deze draag je met je mee in één hand. Ik noem het een koffiekan, die je in de hand door de ruimte met je meeneemt zodat ieder hoekje door de scanner gemeten kan worden.”

Wat zijn de voordelen van point cloud voor een makelaar?

“Snelheid is een groot voordeel. Neem bijvoorbeeld een woning van 100m² tot 500m². Het traditioneel inmeten van zo’n woning met een distometer duurt – afhankelijk van de indeling – 45 t/m 240 minuten. Met een 3D scanner kan die tijd ingekort worden tot tussen de 30 en 60 minuten. Point cloud kan de productiviteit van onze werknemers dus drastisch verhogen. Dat scheelt zowel ons, als de klant, waardevolle tijd.

Een ander voordeel is dat je met deze 1-op-1 digitale kopie een complete woning naar jouw digitale werkomgeving haalt. Zodra je een woning bezocht hebt en hebt ingescand, kun je binnen die digitale kopie andere werkzaamheden verrichten. Dat geldt natuurlijk voor het maken van plattegronden en 3D modellen, maar denk bijvoorbeeld ook aan de taxatie van een woning, of aan de toekenning van een energielabel. Werkzaamheden waarvoor je gewoonlijk vaak nóg een keer de woning moet bezoeken, kunnen nu in de point cloud verricht worden.”

Waar staat SOO Media nu in het proces?

“In de afgelopen maanden zijn wij begonnen met het uitvoeren van opdrachten met de laserscanner. De voordelen van dit snelle, nauwkeurige proces zijn glashelder. De point cloud maken is echter nog het begin van het verhaal – de echte uitdaging is ontdekken hoe je een techniek met zoveel potentie optimaal kunt benutten. Het gaat erom wat je met die point cloud gaat doen. Zo kunnen we nóg sneller en nauwkeuriger plattegronden en 3D modellen opstellen, maar zijn we ook minder afhankelijk van de woning als fysiek object. We halen de woning binnen naar onze eigen, digitale werkomgeving. Dat opent simpelweg heel veel deuren.”

Zie je nog uitdagingen in het proces?

“Verbetering betekent ook verandering. Point cloud verandert niet alleen ons werk aan de voorkant – het scannen van de woning – maar ook de productieprocessen die daarachter schuilen. Point cloud zal al deze processen verder kunnen optimaliseren en dat betekent regelmatig schakelen en afstemmen. Zodra de tijd rijp is, zullen we de klant stap voor stap begeleiden tijdens deze uitrol, en staan we natuurlijk altijd klaar om alle vragen over deze veelzijdige techniek en methode te beantwoorden.”

Contact

Heb jij vragen naar aanleiding van dit artikel, of wil je graag één van onze experts spreken over de werking en voordelen van point cloud? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen middels onderstaande button.

soomedia
info@soomedia.nl


× Neem direct contact met ons op