Verhuizen of verbouwen?

Nu de woningmarkt op slot zit is dit een relevant vraagstuk geworden. De huizenprijzen zijn hoog en er is weinig aanbod waardoor het vinden van een nieuw huis een stuk lastiger is geworden dan een jaar geleden. Afhankelijk van je wensen kan het een moeilijke keuze zijn of je gaat verhuizen of verbouwen. In deze blog bekijken we welke vragen je kunnen helpen bij het maken van je keuze.

 

Is verbouwen verstandig?

Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om een aantal jaren vooruit te kijken. Wellicht krijg je door een verbouwing maximaal één extra kamer maar heb je er op de langer termijn twee extra nodig. In dit geval is het verstandig om te verhuizen omdat de verbouwing niet leidt tot voldoende ruimte voor de toekomst. Wanneer je na de verbouwing voldoende ruimte hebt voor de komende vijf tot tien jaar dan is verbouwen een goede optie.

Artist impressions

Woon je naar je zin?

Verbouwen doe je om langer in je huidige woning te blijven. Het is daarom belangrijk dat je blij bent met de buurt waar je nu woont wanneer je besluit je woning te verbouwen. Bevalt de huidige woning, wijk, stad of dorp je niet? Steek dan geen kapitaal in een verbouwing maar ga op zoek naar een huis of plek waar je wel gelukkig van wordt.


Wat is je budget?

Uiteindelijk valt of staan alle plannen met je budget; vergelijk beide opties daarom ook uitgebreid op financieel vlak. Wanneer je gaat verhuizen denk dan aan de verhuis, notaris en hypotheekkosten. Bij een verbouwing hangen de kosten af van hoe handig je zelf bent en hoe ingrijpend de verbouwing is die je in gedachte hebt.

hoogtefotografie

Verhuis- of verbouw stress?

Beide opties zijn spannend en kunnen voor chaos zorgen, afhankelijk van de staat van de woning of wensen voor de verbouwing. Het verbouwen valt en staat met het verkrijgen van een vergunning. Vraag daarom eerst een vergunning aan voordat je begint met het bouwen van die uitbouw of dakkapel. In het uiterste geval zul je je toekomstige woning eerst moeten verbouwen voordat je erheen kunt verhuizen.

 

Als je alle bovenstaande vragen hebt beantwoord, zal de vraag verhuizen of verbouwen een stuk gemakkelijker te beantwoorden zijn. Neem voordat je de knoop doorhakt rustig de tijd en bespreek je plannen met vrienden, familie of buren die eerder voor deze keuze hebben gestaan.

 

Geschreven door Danny

× Neem direct contact met ons op