Weverstraat 66 Tilburg 9 - Blog Groen energielabel voor je woning

Groen Energielabel woning

Naast de styling, uitstraling en staat van onderhoud van het huis kan het energielabel ook de keuze van de toekomstige koper beïnvloeden. Mocht je nog geen verhuisplannen hebben kan je met een groen label natuurlijk ook geld besparen. In deze blog bekijken we hoe je achter het energielabel van je woning komt en hoe je deze kunt verbeteren. Wil je weten op welke punten je de woning moet aanpakken om dichterbij het A-label te komen? Lees dan verder!

 

Huidig label

Voordat je begint met het aanpassen van je woning is het belangrijk om te weten wat het huidige label van je huis is. Op deze website staan de (voorlopige) labels van de meeste huizen vermeld. Wanneer je je huis wilt verkopen ben je sinds 1 januari 2015 verplicht om een energielabel aan te vragen. De aanvraag plaats je hier op of via het gemeenteloket.

 

Isoleren

Zoals je waarschijnlijk al had verwacht zul je de woning op diverse punten moeten gaan isoleren. Wanneer je het dak, gevel, vloer en ramen isoleert volgens de huidige standaard zal het energielabel kunnen stijgen naar een B of A -label.

Waalsdorperlaan 7a 2244 BL Wassenaar 14A 417x283 - Blog Groen energielabel voor je woning

Muren

De meeste woningen die voor 1970 zijn gebouwd hebben vaak een dubbele muur met een ruimte er tussen, een spouwmuur. In de meeste gevallen zijn deze vanaf de bouw nog niet geïsoleerd. Door het aanbrengen van muurisolatie zullen de verwarmingskosten direct omlaag gaan waardoor deze investering zich snel terug zal betalen.

 

Dak

Warmte stijgt op, daarom kan het isoleren van het dak de meeste energie besparen. Het isoleren van het dak ik vaak wel de grootste kostenpost wanneer je er voor kiest je gehele huis te gaan isoleren.

 

Vloer

Het isoleren van de vloer is eenvoudiger dan de andere onderdelen van het huis, daarom is het ook goedkoper. Het voordeel van een geïsoleerde vloer is niet alleen de energiebesparing maar ook warmere voeten in de winter.

 

Ramen

Goed geïsoleerde ramen brengen veel kosten met zich mee maar zijn van groot belang om de woning goed te isoleren. Gelukkig zijn veel woningen al voorzien van dubbelglas en hoef je hier niets aan te doen. Mocht je toch overwegen je ramen te vervangen ga dan voor dubbel glas met gas er tussen waardoor het raam nog beter isoleert.

Veenbergstraat 18 2023 KJ HAARLEM 013 417x283 - Blog Groen energielabel voor je woning

CV installatie

Het investeren in een nieuwe CV draagt ook bij aan een zuiniger energielabel. Kies hierbij voor een combiketel, een CV en boiler in een. Deze zijn zuiniger en nemen minder ruimte in beslag.

 

Zelfvoorzienend

Wilt u nog een stapje verder? Dat kan door uw huis te voorzien van zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. Door je huis hiermee uit te rusten kan je zelfvoorzienend worden op het gebied van energie en warmte.

 

Nieuw label aanvragen

Na alle investeringen in je woning wil je natuurlijk ook het nieuwe groene label ontvangen, deze kun je via deze website of het gemeente loket aanvragen. Hier moet je bewijs uploaden zoals een bouwtechnisch rapport, factuur en foto’s. Deze zullen vervolgens beoordeeld worden door een erkend deskundige die je zelf dient uit te kiezen. De kosten van deze beoordeling ligt rond de tien euro.  Wanneer de deskundige het bewijs heeft goedgekeurd ontvangt u binnen een paar dagen het definitieve energielabel per e-mail.

× Neem direct contact met ons op