Klaar maken voor de bezichtiging
(Deel 1)

Het is zo ver, er zijn bezichtigingen! Dat is goed nieuws want dat wil zeggen dat er interesse is in jouw woning. Goed gedaan! Nu is het belangrijk dat de toekomstige kopers net zo enthousiast zijn of misschien zelfs nog enthousiaster worden bij het bezoeken van jouw woning als dat ze werden van de foto’s. Ook hier helpen wij jou graag. Wij hebben de volgende tips om je voor te bereiden op de bezichtiging voor je op een rij gezet, lees je mee?

De voorbereiding voor de bezichtiging

 1. De eerste stap is natuurlijk het grondig schoonmaken van de woning. Bij een bezichtiging willen de kijkers natuurlijk alle hoeken van het huis zien, dus zorg dat iedere ruimte schoongemaakt is. Denk hierbij aan het stofzuigen en het dweilen van de ruimtes en het afnemen van stof. Vergeet hierbij niet om de ramen te lappen, het plafond schoon te maken en de dakgoot te legen. Kijk ook kritisch naar hoe de woning er van buiten uitziet, of er aanslag zit op het hout of dat het buitenschilderwerk misschien aan vervanging toe is.
 2. Creëer ruimte. De toekomstige koper wil zo veel mogelijk ruimte krijgen voor zijn geld. Zorg dan ook dat jouw woning zo groot mogelijk oogt. Oude spullen kunnen tijdelijk worden verplaatst naar een opslag of mogelijk zelfs naar de kringloop zodat deze niet in de weg staan.
 3. Dan gaan we door naar het opruimen van de woning. Alle losse spullen mogen in de kasten, overbodige spullen mogen weg, persoonlijke foto’s mogen uit het zicht, de tafels en bureau’s mogen worden leeggehaald en eventuele open kasten dienen zo leeg mogelijk en geordend zijn. Denk eraan, je wilt jouw woning zo netjes mogelijk presenteren. Hoe meer spullen, hoe rommeliger en kleiner de woning lijkt.
 4. Laten we beginnen met de keuken. Zorg dat het aanrechtblad leeg is, dat de kastdeuren zijn schoongemaakt en dat de vloer gedweild is. Zorg dat de vaatdoekjes, theedoeken en een eventuele handdoeken uit het zicht zijn opgeborgen en dat de gootsteen schoon is.
 5. Dan door naar de hal. Omdat de ruimte in de hal vaak beperkt is, is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk jassen aan de kapstok hangen, de schoenen worden opgeruimd en overige spullen hier worden weggehaald. Zo oogt deze kleinere ruimte net iets groter.
 6. Het toilet en de badkamer. Zorg dat deze schoon zijn. Kijk ook kritisch naar het toilet, de douche, de douchekop en de wasbakken. Indien deze niet schoon genoeg worden, kun je overwegen om deze nieuw aan te schaffen. Denk vanuit de kijker, hoe zien deze ruimtes eruit? Schoon genoeg om gebruik van te willen maken? Zorg dat de was is opgeruimd, er geen kleding meer ligt en dat de wasmand leeg is of zelfs wordt weggehaald.
 7. Dan de slaapkamers. Omdat deze ruimtes soms wat muffig kunnen ruiken is het belangrijk dat deze goed gelucht worden. Maak het bed op met een neutrale sprei, berg losse spullen op en zorg dat eventuele inbouwkasten er netjes uitzien.
 8. De studeerkamer en de zolder. Hier heb je misschien heel veel boeken, spullen of misschien wel de was staan en wie weet gebruik deze ruimte ook wel als opslag. Toch zul je hier selectief aan de slag moeten gaan met wat je wel en niet in deze ruimte wilt laten staan. De kijkers moeten potentie (kunnen) zien.
 9. Dan gaan we door naar de garage, berging en de schuur. Zorg dat ook deze ruimtes zijn opgeruimd, dat de auto buiten staat en dat de fietsen weg zijn. Hoe meer ruimte zichtbaar is, hoe beter.
 10. Tot slot de tuin. Verwijder dode planten, zorg dat het gazon er netjes uit ziet, dat er geen onkruid tussen de tegels door komt, dat de heg geknipt is en dat de tuinset er uitnodigend uitziet. Kies voor wat kleurrijke bloeiers om de tuin sfeer uit te laten stralen. Heb je geen tuin maar een (klein) balkon, dan is het ook hier belangrijk dat deze ruimte zo groot mogelijk lijkt. Dit doe je door zo veel mogelijk spullen van het balkon te halen en enkel een kleine tuinset te laten staan.
 11. Verwijder nare geurtjes. Zet alle ramen open, vervang de vuilniszak en zet de prullenbak uit beeld. Zo komt er frisse lucht binnen en verdwijnen eventuele muffe luchtjes.  
 12. Open de ramen en de gordijnen. Laat zo veel mogelijk licht binnen. Dit zorgt dat de ruimte optisch groter lijkt. Zorg ervoor dat alle deuren naar de gang en de overloop geopend zijn.
 13. Creëer verschillende ruimtes. Onderscheid de eethoek van de zitkamer en als de ruimte het toelaat ook van de werkplek. Op deze manier kun je de functionele indeling van de woning tonen aan de kijkers.

SUCCES!

Onze tips over hoe je je kunt voorbereiden op de bezichtiging zelf, lees je in onze blog ‘Klaar voor de bezichtiging (Deel 2)’. Is het nog niet gelukt om bezichtigingen te realiseren, dan kan het zijn dat de woningpresentatie niet optimaal is. Hier kunnen wij je bij helpen! Van fotografie en videografie tot plattegronden, visuals en de marketing, wij gaan graag voor je aan de slag!

 

Wil jij jouw woning zo snel mogelijk verkopen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Onze experts staan voor je klaar om
jouw woning perfect op de markt te zetten! Mochten er vragen zijn, neem dan gerust contact met ons op.

 

Geschreven door Monique

× Neem direct contact met ons op