5 veelgestelde vragen over woning inmetingen

 

De vraagprijs van een woning wordt bepaald door een groot aantal factoren. Denk hierbij aan zaken als de staat van onderhoud, de populariteit van de buurt, de hoeveelheid grond waarop de woning staat, de recente verkoopprijs van vergelijkbare woningen en simpelweg de ‘wat-de-gek-ervoor-geeft’ factor.  Het belangrijkste van alles is echter de oppervlakte. Juist daarover is veel te doen. Er zijn legio verhalen over woningen die na een woning inmeting een stuk minder groot bleken te zijn.  

 

Waarom is het zo belangrijk? Hieronder lees je de 5 veelgestelde vragen over woning inmetingen.

SOO Media - Vastgoedcommunicatie - Woning inmetingen met distometer.

1. Waarom zijn goede metingen van de woning zo belangrijk?

 

Hoe groter het huis, hoe meer je ervoor betaalt. Logisch dat je de juiste afmetingen wil weten. Toekomstige kopers willen uiteraard niet te veel betalen voor een woning wanneer het over de inhoud en oppervlakte gaat.

 

2. Wat is de NEN 2580?


De NEN 2580 is de Nederlandse norm en bepaalt de richtlijnen van het oppervlak en de inhoud van een object. Wordt de gezamenlijke trap wel of niet meegerekend? En de vliering die moeilijk te bereiken is? In deze norm is alles vastgesteld, zodat ieder woning op de juiste manier berekend wordt. Al deze maten worden opgenomen in het meetrapport.

Woning inmetingen

3. Wat houdt de nieuwe NWWI taxatie regeling in?


Volgens de nieuwe regeling van de NWWI worden taxaties gemaakt op basis van de NTA2581. Deze norm vertelt je hoe je een meetrapport opstelt. De NTA2581 is dus een aanvulling op de NEN2580, die je vertelt hoe je een woning of BOG moet inmeten. Deze wetgeving is sinds 1 april 2018 ingegaan. Sinds deze datum is iedereen verplicht, die meetrapporten opstelt, te voldoen aan deze norm.

 

4. Kan een fotograaf die mijn woning komt fotograferen, ook inmeten?


Nee, dit kan helaas niet. Het is van groot belang dat de inmetingen wiskundig kloppen. Hiervoor hebben wij dan ook professionele bouwkundigen in dienst die precies weten hoe ze hiermee moeten omgaan. Wanneer er woningfoto’s gemaakt worden van de woning en er ook een inmeting nodig is, komt er altijd een fotograaf én inmeter.

Woning inmetingen

5. Wat is het verschil tussen een Floorplanner en een woning inmeting?

 

Bij woning inmetingen worden woningen door een bouwkundig inmeter ingemeten en worden alle maten in het bijbehorende meetrapport opgenomen. Bij deze inmeting wordt ook een schets gemaakt. En van deze schets wordt vervolgens een floorplanner gemaakt. Op die manier worden alle maten visueel en krijgt de toekomstige koper een goed beeld van de woning. Wanneer u een inmeting bestelt, krijgt u daar automatisch ook een floorplanner bij.

 

Dus, wanneer u een huis in de verkoop hebt, laat dan vooral ook een meetrapport opstellen! En zorg dat deze volgens de NEN 2580 is gemeten. 

× Neem direct contact met ons op